fbpx

Τι είναι το NLP & το
Life Coaching

NLP – Neuro Linguistic Programming ή Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός

Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό είναι «η μελέτης της υποκειμενικής εμπειρίας». Με πιο απλά λόγια θα λέγαμε ότι είναι η εξήγηση της δικής μας συμπεριφοράς και της συμπεριφοράς των άλλων

Ο όρος NLP προήλθε από τους τρεις βασικούς παράγοντες που συντελούν στη διαμόρφωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς:

Neuro / Νευρο – Αναφέρεται στο νευρικό μας σύστημα και πώς αυτό ενεργοποιείται με τις πληροφορίες που λαμβάνει μέσω των αισθήσεων και με τη σειρά του επηρεάζει τη φυσιολογία, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας.

Linguistic / Γλωσσικός- Αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη γλώσσα, με την ευρεία της έννοια, για να κατανοήσουν τον κόσμο, να αντιληφθούν έννοιες και νοήματα, να διαμορφώσουν εμπειρίες σύμφωνα με αυτά και να μεταφέρουν αυτές τις εμπειρίες σε άλλους.

Programming / Προγραμματισμός – Βασίζεται κυρίως στη θεωρία της μάθησης και ειδικότερα στον τρόπο που κωδικοποιούμε ή αναπαριστούμε μία εμπειρία στο μυαλό μας. Καταλαβαίνοντας έτσι τον τρόπο κωδικοποίησης μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε για να επανοργανώσουμε τον εσωτερικό μας προγραμματισμό ώστε να οδηγηθούμε στα αποτελέσματα που ζητούμε.

Παρατήρησε τι κάνουν καλά οι άλλοι και μάθε πώς θα το κάνεις κι εσύ!

Το NLP ξεκίνησε σαν κωδικοποίηση/μοντελοποίηση του τρόπου με τον οποίο επικοινωνούμε με τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση με τους γύρω μας και αναπτύχθηκε από τους Ρίτσαρντ Μπάντλερ (μεταπτυχιακός φοιτητής της πληροφορικής και των μαθηματικών) και Τζον Γκράιντερ (καθηγητής γλωσσολογίας) με βάση τη μελέτη ανθρώπων με εξαιρετικές επικοινωνιακές ικανότητες. Έτσι λειτουργεί καταστρώνοντας μοντέλα αριστείας σε κάθε τομέα. Η λογική είναι τόσο απλή όσο παράλληλα και εξαιρετική: όταν βρεις κάποιον που είναι καλός σε κάτι, παρατήρησε τι κάνει και τα καταφέρνει και μάθε από αυτόν.

Άλλαξε σκέψη, άλλαξε ζωή!

Το NLP δεν αλλάζει τον κόσμο – απλά σε βοηθά να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο παρατηρείς και αντιλαμβάνεσαι το δικό σου κόσμο. Έτσι με τη βοήθεια και την υποστήριξη ενός NLP coach, μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου μοντέλο, που θα σε κάνει αποτελεσματικό και επομένως επιτυχημένο!

Όλα είναι δυνατά  αν ο τρόπος σκέψης και η στάση σου υποστηρίζουν την επιτυχία σου. Αν η στάση σου δε σε βοηθά να ζήσεις ικανοποιητικά τη ζωή σου , τότε χρειάζεται να την αλλάξεις. Όταν αλλάζεις σκέψη, αλλάζεις δράση, αλλάζεις ζωή!

Πέρασε πια ο καιρός που κολλούσες σε έναν μοτίβο από επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και αντιδράσεις που ήταν κουραστικές και αναποτελεσματικές. Σήμερα με το NLP μπορείς να πετύχεις μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα ζωής , χωρίς μακροχρόνια και επίπονα ταξίδια στο παρελθόν.

Οι τέσσερις πυλώνες του NLP.

To NLP στηρίζεται σε τέσσερις βασικές αρχές, που είναι γνωστές και ως πυλώνες του NLP.

Συναισθηματική εναρμόνιση: Μέσααπό το NLP μαθαίνεις να δημιουργείς καλές σχέσεις πρώτα με τον εαυτό σου και συνέχεια με τους γύρω σου. Η συναισθηματική εναρμόνιση είναι το κλειδί της επιτυχίας στην προσωπική και επαγγελματική σου ζωή. Με αυτήν γίνονται όλα ευκολότερα … στο τέλος θα δεις ότι κέρδισες χρόνο, χρήμα και ενέργεια!

Αισθητηριακή επίγνωση: Μέσα από το NLP μαθαίνεις να παρατηρείς τον κόσμο και όλα όσα υπάρχουν γύρω σου μέσα από όλες τις αισθήσεις σου και να εντάσσεσαι καλύτερα σε αυτόν. Θα αναγνωρίσεις τις τεράστιες δυνατότητες των αισθήσεών σου και θα μάθεις πώς μπορείς να αξιοποιήσεις προς όφελός σου τη φυσική σου ικανότητα να βλέπεις, να ακούς, να αγγίζεις, να αισθάνεσαι, να γεύεσαι και να μυρίζεις.

Σκέψη εστιασμένη στο αποτέλεσμα: Μέσα από το NLP μαθαίνεις ότι χρειάζεται να αρχίσεις να σκέφτεσαι τι θέλεις κα τι ζητάς στη ζωή σου και να μην κολλάς στα προβλήματά σου αλλά στη λύση τους. Έτσι θα δημιουργήσεις και θα βιώσεις την εκδοχή του εαυτού που ζητάς να είσαι κι έτσι θα γίνεις ο καπετάνιος κι όχι ο επιβάτης στο ταξίδι της ζωής σου.

Συμπεριφορική ευελιξία: Μέσα από το NLP μαθαίνεις να συνειδητοποιείς ότι χρειάζεται να πράξεις κάτι διαφορετικό, όταν αυτό που κάνεις δε φέρνει αποτέλεσμα. Θα βλέπεις τα πράγματα από νέα, διαφορετική οπτική και προοπτική κι έτσι θα αποκτήσεις ευελιξία και θα ανακαλύψεις τρόπους και τεχνικές για να επικοινωνείς αποτελεσματικά. Εξάλλου εκείνος που επιδεικνύει την μεγαλύτερη ευελιξία σε ένα σύστημα καταλήγει να το ελέγχει.

Τι είναι το Life Coaching

Ο ορισμός του Life Coaching ή προπονητική ζωής ή συμβουλευτική διαβίωσης όπως μπορεί να το δείτε εναλλακτικά στην ελληνική του απόδοση, δεν είναι κάτι ξεκάθαρο και οριοθετημένο. Κι αυτό γιατί το Coaching είναι μια δυναμική διαδικασία, η οποία εκδηλώνεται και αναπτύσσεται κάθε φορά μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών, του Coach και του Coachee. Τα δύο αυτά πρόσωπα, έχοντας ο καθένας τη δική του προσωπικότητα και διαδραματίζοντας το δικό του ξεχωριστό ρόλο, δημιουργούν το δικό τους δυναμικό πεδίο.

Coach και Coachee, oι δύο πρωταγωνιστές… ο μοναδικός ρόλος τους … και το έργο ξεκινά!

Έτσι ο Coach καλείται να προσεγγίσει και να υποστηρίξει τον πελάτη του στην απόφασή του να προχωρήσει στη ζωή του, να εξελιχθεί, να ορίσει στόχους, να φτιάξει το πλάνο της ζωής του και να τους επιτύχει.

Ο πελάτης-Coachee από τη δική του πλευρά, δεν χειραγωγείται αλλά μέσω ερωτήσεων, καθοδηγείται να αναγνωρίσει το προσωπικό του δυναμικό. Έτσι, ενδυναμώνεται και ενθαρρύνεται σε νέες δράσεις, προχωρεί στη βέλτιστη προσέγγιση της ειλικρίνειάς του, οραματίζεται και σχεδιάζει την αλλαγή της ζωής του.

Το Life Coaching είναι μία προσωπική σχέση θα λέγαμε που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο μερών και μέσα σε αυτήν ο πελάτης απολαμβάνει ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αναγνώρισης του πραγματικού εαυτού του. Γιατί μόνο όταν αναγνωρίσει κάποιος τα αληθινά θέλω του κι όχι αυτά που του υπαγορεύει η κοινωνία κι οι περιοριστικές του πεποιθήσεις, μόνο τότε θα μπορέσει να οδηγηθεί στο μονοπάτι της προσωπικής του ανάπτυξης που θα τον καταλήξει σε μία ευτυχισμένη ζωή!

Ο Coach χρησιμοποιώντας τη μαιευτική μέθοδο καταφέρνει μέσα από στοχευμένες ερωτήσεις να βοηθήσει τον πελάτη του να ανακαλύψει τις λύσεις που βρίσκονται μέσα του, να ξεκλειδώσει τις δυνατότητές του, να αναγνωρίσει τις περιοριστικές πεποιθήσεις και να τις αντικαταστήσει με άλλες δημιουργικές και παραγωγικές, να εντοπίσει τον εσωτερικό του σαμποτέρ και να ζήσει τη ζωή που εκείνος τελικά επιλέγει!

Η συγκεκριμένη μέθοδος εστιάζεται στο παρόν και το διαμορφώνει ανάλογα με το τι επιθυμεί να πετύχει ο πελάτης στο μέλλον. Όμως το παρελθόν χρησιμοποιείται ως εγχειρίδιο εμπειριών, οι οποίες τον οδήγησαν άλλοτε σε θετικά και άλλοτε σε αρνητικά αποτελέσματα κι έτσι επιστρέφει σε αυτό προκειμένου να τις αναγνωρίσει. Από κει και πέρα όμως στόχος είναι οι λύσεις και σε αυτές ο πελάτης διοχετεύει όλη του την ενέργεια και ενεργοποιεί όλες του τις δεξιότητες προκειμένου να τις υλοποιήσει, πρώτα στη σκέψη του μέσα από τον οραματισμό του όλου σχετικού πλάνου και στη συνέχεια στην πράξη. Μόλις «κλειδώσει» το όραμα μέσα του ως ένα ρεαλιστικό στόχο, ορίζει με την βοήθεια του Coach, εκείνα τα βήματα και τις ενέργειες που χρειάζονται για να πετύχει αυτό τον στόχο. Έτσι ενεργοποιείται ώστε να αναλάβει δράση, να αλλάξει συμπεριφορές και δεδομένα και να επιφέρει στη ζωή τους τις αλλαγές που ζητά.

Μάλιστα τα αποτελέσματα είναι σχεδόν πάντα εντυπωσιακά και επέρχονται πολύ πιο σύντομα από άλλες πρακτικές. Φυσικά η χρονική διάρκεια των συνεδριών δεν μπορεί να οριστεί. Σίγουρα το coaching είναι πιο στοχευμένο από άλλες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους, καθώς εστιάζεται στις λύσεις κι όχι στα προβλήματα, αποφεύγοντας τις άσκοπες διαδρομές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι οπωσδήποτε σύντομο. Η διάρκεια εξαρτάται από το αίτημα, τον ρυθμό ανάπτυξης, την πρόθεση αλλά κυρίως την αποφασιστικότητα του πελάτη να προχωρήσει στην αλλαγή που ζητά να έχει στη ζωή του. Στη φιλοσοφία του coaching είναι αποδεκτό ότι ο καθένας παίρνει τις απαντήσεις που χρειάζονται και που είναι έτοιμος να πάρει σε κάθε στάδιο της εξέλιξής του.

Η διαδικασία του Life Coaching δεν είναι θεωρητική. Στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην πράξη, γεγονός που την καθιστά πολύτιμη καθώς όπως γνωρίζουμε στη θεωρία είμαστε όλοι εξαιρετικοί, όμως στην πράξη οι περισσότεροι χωλαίνουμε..  Και η ολοκλήρωση ενός κύκλου Life Coaching, πραγματοποιείται όταν η αλλαγή συμβεί και όταν το όραμα γίνει η πραγματικότητα που ζητά ο πελάτης να βιώσει!

Δεν αποτελεί μέθοδο ψυχανάλυσης ή ψυχοθεραπείας ούτε απευθύνεται σε ανθρώπους με (σοβαρά) ψυχολογικά προβλήματα που χρήζουν θεραπείας. Το Life coaching βοηθά τους υγιείς ψυχολογικά ανθρώπους να αναγνωρίσουν τα στοιχεία εκείνα του εαυτού τους που θα συνδράμουν στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα, να τα αναπτύξουν και να τα εξελίξουν ώστε να συμβάλλουν αποφασιστικά στην επίτευξη των προσωπικών στόχων τους.

Διάφοροι τομείς εφαρμογής του Life Coaching

Το Life Coaching μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς της ζωής μας, πέρα από τον προσωπικό που αναπτύξαμε παραπάνω, όπως στον επαγγελματικό τομέα, όπου οι αντίστοιχοι αγγλικοί όροι είναι business coaching, executive coaching, corporate coaching ή leadership coaching. Οι Coach σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθούν τους πελάτες τους να προχωρήσουν προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς στόχους. Αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν την αλλαγή/αναβάθμιση καριέρας, την διαπροσωπική και επαγγελματική επικοινωνία, τη διαχείριση των επιδόσεων, την οργανωτική τους αποτελεσματικότητα, ενισχύοντας τη στρατηγική σκέψη, την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συγκρούσεων και την οικοδόμηση μιας ομάδας με κοινό όραμα και στόχους, μέσα σε ένα οργανισμό. Επίσης πελάτες μπορεί να είναι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι ζητούν να εξελίξουν τη δομή της εταιρίας τους και να αλλάξουν τον μέχρι τότε, μη αποτελεσματικό τρόπο διοίκησης και οργάνωσης της επιχείρησής τους.

Επίσης μπορεί να εφαρμοστεί σε γονείς προκειμένου να τους υποστηρίξει σε θέματα που αφορά τη σχέση τους με τα παιδιά τους και πώς να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν το δυναμικό τους, να ανακαλύψουν στόχους και ενδιαφέροντα που θα τους δώσουν κίνητρα στη ζωή τους, αυτοεκτίμηση και νόημα σε αυτό που κάνουν όπως επίσης να τα βοηθήσουν να ανακαλύψουν τις δικές τους δεξιότητες και ικανότητες που θα τους οδηγήσουν στη ζωή που εκείνα θα επιλέξουν να ζήσουν.

Αντίστοιχα μια άλλη ξεχωριστή και ιδιαίτερη κατηγορία είναι οι έφηβοι όπου το Life Coaching μπορεί να τους δώσει άμεσα λύσεις σε εσωτερικές τους συγκρούσεις, σε αδιέξοδα που βρίσκονται γιατί θεωρούν ότι κανένας δεν τους καταλαβαίνει και έτσι οδηγούνται σε κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, άγχος, σύγχυση, αρνητικότητα, και σε μια γενικότερη στασιμότητα και ένα πάγωμα.

Εκεί, πάντα με τη συγκατάθεση των γονέων, το Life Coaching έρχεται και τους δίνει λύσεις, δημιουργεί μαζί τους το δικό τους προσωπικό όραμα, τους υποστηρίζει στην  ανακάλυψη των δικών τους ικανοτήτων και δεξιοτήτων, φωτίζοντάς τους μονοπάτια που ποτέ δεν είχαν αντιληφθεί και τα οποία τους οδηγούν σε στόχους που οι ίδιοι θέτουν και επιθυμούν και φυσικά τους εμψυχώνει και τους ενδυναμώνει προκειμένου για την επίτευξή τους.

Το Coaching είναι μια δυναμική προσέγγιση, ευέλικτη και εξελισσόμενη, που προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής η οποία μαστίζεται από σύγχυση, αρνητικότητα, έλλειψη οράματος και κινήτρων. Είναι μια μέθοδος που είναι σίγουρο ότι μπορεί να επιφέρει λύσεις στο σύγχρονο άνθρωπο, να εναρμονιστεί με τις ανάγκες του και να τον οδηγήσει να βιώσει μια ζωή που θα τη χαρακτηρίζει η ποιότητα, η ηρεμία, η ευτυχία και η ολοκλήρωση.

Αν το ‘χεις αποφασίσει, έλα μαζί να βρούμε λύση!

Η ευθύνη όμως της αλλαγής είναι καθαρά δική σου! Αν δεν είσαι έτοιμος και αποφασισμένος για αλλαγές, τότε σταμάτα εδώ….

Ο πιο σημαντικός παράγοντας είσαι Εσύ! Εσύ χρειάζεται να ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ ότι είσαι έτοιμος να υποδεχθείς αλλαγές στη ζωή σου, και εφόσον το αποφασίσεις τότε είναι δεδομένο ότι θα συμβούν!

Ήδη έχεις κάνει το πρώτο πετυχημένο σου βήμα αφού βρίσκεσαι στη σελίδα μου…. Εγώ μπορώ να σε καθοδηγήσω να αλλάξεις ό,τι δε σου αρέσει στη ζωή σου,  να επαναπροσδιορίσεις το μοντέλο σκέψης και δράσης σου και να επιτύχεις όλα όσα αξίζεις. Προχώρησε τώρα και στο επόμενο βήμα!

Έλα μαζί να βρούμε λύση και

κάνε το επόμενο βήμα στη ζωή σου!

Κλείσε τώρα, μία δωρεάν διαδικτυακή συνάντηση μαζί μου
Διαβάστε επίσης

Ποιος είμαι…

Τέρπανδρος Παπαδόπουλος, NLP & Life Coach / Consultant Είμαι ο Τέρπανδρος Παπαδόπουλος κι είμαι NLP & Life Coach και ιδρυτής του ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Τι θα καταφέρεις μαζί μου;

Θα καταφέρεις να μπορείς να έχεις όλα όσα θέλεις στη ζωής σου! Οποιοδήποτε θέμα κι αν σε απασχολεί, είτε συναισθηματικό, είτε επαγγελματικό, είτε οικονομικό, είτε

Γιατί να κάνεις συνεδρίες μαζί μου;

Διότι μπορώ να σε καταλάβω! Και μαζί μου….Όσα ζητήσεις, τόσα θα πάρεις! Τόλμα λοιπόν να ζητήσεις τα μέγιστα! Δέχεσαι την πρόκληση? Αν…. Τότε….. συνέχισε να

Ένα γράμμα για σένα…

Για εσένα που πιστεύεις ότι αξίζεις περισσότερο από όσα έχεις καταφέρεινα έχεις στη ζωή σου και ψάχνεις τον τρόπο να τα αποκτήσεις! Αν… Τότε…. Μπορώ

Συμβουλευτική ζευγαριών

Στη συμβουλευτική ζευγαριών συμμετέχουν και οι δύο, σε όλες τις συνεδρίες. Με την πάροδο του χρόνου, έχουν συνήθως παγιοποιηθεί κάποιες πεποιθήσεις στη σχέση των δύο,

Coaching / Συμβουλευτική Εφήβων

Η συμβουλευτική εφήβων από κάποιον υπεύθυνο επαγγελματία γίνεται πλέον επιτακτική ανάγκη! Διανύουμε μία περίοδο όπου πλέον τίποτα δεν είναι δεδομένο. Όλα όσα γνωρίζαμε από παλιά

Άγχος/αίσθημα εγκλωβισμού

Άγχος… το τέρας που συνεχώς μας κυνηγάει! Το άγχος είναι ένα αίσθημα επιβίωσης, όπου πιστεύουμε ότι έχουμε παγιδευτεί σε μία κατάσταση και χρειάζεται να πολεμήσουμε

Διαχείριση εργασιακού άγχους

Το εργασιακό άγχος σήμερα είναι από τις πρώτες αιτίες συναισθηματικής ταλαιπωρίας, που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος. Ζούμε μέσα σε μία κοινωνία σχεδόν εθισμένη στην μετάδοση

Επίτευξη επαγγελματικών στόχων

Όποιο θέμα κι αν αντιμετωπίζεις στους επαγγελματικούς σου στόχους όλα έχουν ένα κοινό μοτίβο. Αισθάνεσαι εγκλωβισμό και ψάχνεις λύσεις! Έχεις αναγνωρίσει ότι κάτι δεν πάει

Business Life Winners

Το Business Life Winners είναι ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού για επιχειρήσεις και στελέχη, που βασίζεται στην ιδέα ότι μία επιχείρηση αποτελείται από ένα